Hur pratar vi om självmord?

Var tredje person i Sverige har självmordstankar. Alltså tankar om att avsluta sitt liv. 15 000 personer begår självmordsförsök varje år och 1500 av dessa lyckas tragiskt nog. Självmord är den vanligaste dödsorsaken bland män under 45 år. Vad kan vi göra för att färre människor ska ta sina liv? Självmord ska inte ses som en utväg, vad behöver vi göra?

Flera områden är väldigt viktiga i relation till människors psykiska mående. För att må psykiskt bra behöver människor ha en känsla av tillhörighet och få uppleva kultur. Människor behöver kunna förstå sig själva och kunna kommunicera detta. Sova ordentligt och regelbundet utföra fysiska aktiviteter. Allt detta är förebyggande åtgärder mot psykisk ohälsa som i sin tur kan utvecklas till suicidala handlingar.

Det kan bli sämre innan det blir bättre.

När den psykiska ohälsan redan etablerat sig är läkemedelsbehandling en viktig del. När du påbörjar en läkemedelsbehandling mot ex depression är det viktigt att komma ihåg att de första 14 dagarna kan ditt mående bli sämre innan det blir bättre. Det är alltså en kritisk period man behöver vara observant på.

Våga fråga hur någon mår och om den har tankar om självmord.

Samtalsterapeutisk behandling är än viktigare och det i kombination med läkemedelsbehandling är det som utifrån forskning gett bäst effekt på måendet och minska risken för eskalerande psykisk ohälsa.

Mycket behöver förändras på samhällsnivå också. Jag upplever att uppfattningen utifrån ett medialt perspektiv är att det inte är bra att belysa och prata om ämnet självmord då det kanske kan få någon som inte skulle ta livet av sig att därigenom göra det. Detta är fel. Forskningen pekar på att desto högre medvetenhet så tidigt som möjligt, mer allmän utbildning på området och att – prata om det! 

En attitydförändring måste till – vi måste våga fråga.

Att vi vågar fråga människor i vår närhet som vi uppfattar mår dåligt – har du tankar om att ta ditt liv? Frågan ska inte vara stigmatiserad. Det ska vara en självklar sak att kunna fråga. Desto mer vi vågar fråga desto mer naturligt känns det. Jag har frågat klienterna i mitt yrke så många gånger att det känns inte ett dugg konstigt längre. Men jag kan ändå uppleva att det finns ett stort motstånd att prata om det i privata sammanhang. Där måste en attitydförändring komma till.

Har du någon i din närhet som du vet lider av psykisk ohälsa? Våga fråga den personen. Du kommer inte skapa mer mörker än vad som redan finns där. Tvärtom, du kan vara guldkornet på vågen som gör att personen känner sig sedd och hörd och att du bryr dig om den vilket gör att självmordstankarna som kanske fanns där aldrig realiseras. Du kan göra skillnad. Glöm aldrig det.

Ta hand om dig. Ha det bäst!

ps. Mycket av min musik handlar om psytkiska hälsa. Låten ”I skuggorna” med Dogge Doggelito och Linda Vanessa handlar mycket om de som inte mår så bra i vårt samhälle. Du hittar den på Spotify eller på Youtube här nedan:

Kriminologen – I Skuggorna (Ft. Dogge Doggelito & Linda Vanessa)

Vem är Kriminologen?

Björn, eller Kriminologen som han använder som artistnamn, vill sprida positiva och viktiga budskap till allmänheten genom musiken och att föreläsa. Tänkvärda budskap varvas med att ifrågasätta många av de oskrivna normer, regler och lagar vi omedvetet som medvetet följer i dagens samhälle. Vill du veta mer om Kriminologen?

KLICKA HÄR för att komma till någon av Kriminologens sociala medier.

Lämna ett svar

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.